Logo Santeon

Nieuws

09 januari 2022

Nierpatiënten krijgen inzicht in zorguitkomsten via patiëntgerichte infographic

De Santeon ziekenhuizen bieden patiënten met nierschade inzicht in relevante zorguitkomsten door middel van een patiëntgerichte infographic. Zo weten patiënten beter wat ze kunnen verwachten van de zorg in een Santeon ziekenhuis.

Met een infographic wordt complexe data op een eenvoudige en begrijpelijke manier weergegeven. De Santeon ziekenhuizen hebben gekozen voor het gebruik van infographics in de communicatie naar patiënten toe omdat informatie in beeld sneller wordt verwerkt dan tekst. Ook zijn beelden universeel te interpreteren. Daarnaast is informatie goed en gericht te structureren met een infographic.

Eerste stap in transparantie van zorguitkomsten

De infographic is ontwikkeld binnen het Experiment Uitkomstindicatoren dat onderdeel uitmaakt van het programma Uitkomstgerichte Zorg van VWS. De infographic biedt een overzicht van data gebaseerd op klinische resultaten van zorg. Deze data zijn afkomstig vanuit het Samen Beter programma van Santeon, Nefrovisie en de landelijke indicatoren. Nierpatiënten zijn via Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) betrokken geweest bij de totstandkoming van de infographic. René van den Dorpel, internist-nefroloog in het Maasstad Ziekenhuis: “Deze infographic voor patiënten is een mooie eerste stap in transparantie van zorguitkomsten. We hebben de klinische data op een begrijpelijke en bruikbare manier voor nierpatiënten in een overzicht gezet zodat patiënten snel en eenvoudig de informatie tot zich kunnen nemen. Dit kan hen helpen bij het krijgen van inzicht in de uitkomsten van een behandeling. De volgende stap is dat we door de patiënt gerapporteerde uitkomsten meenemen in de infographic. Dit zijn de PROMs data. Deze betreffen bijvoorbeeld klachten en informatie over de ervaren gezondheid door patiënten, zoals de fysieke gevolgen van een behandeling. Dit bepaalt grotendeels de kwaliteit van leven. Voor veel patiënten zijn dit belangrijke onderwerpen om met hun arts te bespreken.”

Door regelmatig een update van de data te doen, biedt de infographic altijd actuele informatie. Op basis van de input van patiënten zal de beschikbare informatie in de infographic steeds meer op de wensen en behoeften van patiënten worden afgestemd. De infographic is beschikbaar op de website van Santeon. Ook is een procesbeschrijving beschikbaar hoe de infographic nierschade tot stand is gekomen.

Meer ondersteunende tools voor nierpatiënten

Binnen het Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon zijn meerdere ondersteunende tools voor nierpatiënten en zorgverleners ontwikkeld. Ter ondersteuning van het gesprek in de spreekkamer is een dashboard nierschade beschikbaar. Individuele klinische en patiënt gerapporteerde uitkomsten worden met dit dashboard inzichtelijk voor zowel de nierpatiënt als de betrokken zorgverleners. Het dashboard kan worden gebruikt bij samen beslissen. Voor keuze-ondersteuning bij de behandeling van nierschade is de Keuzehulp nierfalen beschikbaar.

Meer weten?

Neem contact op met projectleider Ellen Parent: parente@maasstadziekenhuis.nl.