Logo Santeon

Nieuws

29 juni 2022

Santeon ziekenhuizen verbeteren nierzorg door nauwe samenwerking

In ‘Samen Beter Chronische Nierschade’ zijn ervaringen, uitkomsten, nieuwe ideeën en ambities van het Samen Beter programma verwerkt en van het Experiment Uitkomstindicatoren over het gebruik van zorguitkomsten bij samen beslissen. Ook de keuze-ondersteunende middelen zoals de Nierfalen keuzehulp en het Dasboard nierschade staan in het rapport.

In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen chronische nierschade. Chronische nierschade is een ziekte die niet meer overgaat. Behandeling moet ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft. Sinds 2018 werken de Santeon ziekenhuizen samen om de nierzorg te verbeteren. Door de resultaten van zorg, kosten en werkwijzen open met elkaar te bespreken, leren de ziekenhuizen van elkaar en blijven ze deze zorg samen verder verbeteren. Dit is onderdeel van het Samen Beter programma van Santeon.

Open over betere nierzorg

Het doel van de samenwerking binnen Santeon is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Door open te zijn over de geleerde lessen van het Samen Beter programma inspireert Santeon ook andere zorgaanbieders om aan de slag te gaan met waardegedreven zorg. Daarom zijn alle belangrijke resultaten te lezen in het rapport Samen Beter Chronische Nierschade. Hierin staan alle ervaringen, uitkomsten, nieuwe ideeën en ambities van het verbeterprogramma. Ook de ervaringen opgedaan in het Santeon Experiment Uitkomstindicatoren over het gebruik van zorguitkomsten bij samen beslissen zijn hierin verwerkt.

Lees meer >

De heer Neele dialyseert al een aantal jaar thuis “De vrijheid om zelf te beslissen wanneer je je behandeling start in plaats van dat dit in het ziekenhuis wordt bepaald en gedaan, dat is één van de voordelen van thuisdialyse.”