Logo Santeon

Nieuws

20 oktober 2022

CVA keuzehulp

Blijvende aandacht voor samen beslissen in de kliniek

Om samen beslissen blijvend onder de aandacht te houden in de klinische setting zijn binnenkort twee posters beschikbaar die opgehangen kunnen worden in de koffiekamer. Ook komt een video beschikbaar waarin verpleegkundigen laten zien hoe ze de keuzehulp uitreiken. Daarnaast is het uitreikvel verbeterd op basis van geleerde lessen over het gebruik van de keuzehulp in de klinische praktijk.

De posters en het filmpje zijn gemaakt door het CVA-team in MST en OLVG. Aanleiding voor het maken van deze posters en het filmpje is dat er regelmatig nieuwe collega’s starten of nieuwe AIOS-en voor wie samen beslissen en de keuzehulp nog onbekend zijn. Ook is het noodzaak om de keuzehulp blijvend onder de aandacht te houden. De opname van een patiënt met een CVA wordt steeds korter, waardoor er ook minder tijd is om de keuzehulp uit te reiken en te doorlopen. Door de druk op verpleging en artsen bestaat de kans dat het uitreiken van de keuzehulp vergeten wordt. Met de posters kunnen nieuwe verpleegkundigen en AIOS-en in één oogopslag informatie over de CVA keuzehulp tot zich nemen en de posters dienen tevens als reminder. De inhoud zal ook in presentatievorm worden aangeboden aan de deelnemende ziekenhuizen, zodat ze het bijvoorbeeld in de scholing kunnen opnemen.

Poster over meerwaarde CVA keuzehulp

De eerste poster heeft als thema ‘waarom de keuzehulp’ met een korte uitleg over de onderdelen van de keuzehulp. Ook wordt ingegaan op de meerwaarde van de keuzehulp.

Poster en filmpje over het uitreiken van de keuzehulp

De tweede poster gaat over het uitreiken van de keuzehulp. Hierop staan praktische handvatten, voorbeeldzinnen en tips van collega-verpleegkundigen die met de keuzehulp werken. Via een QR-code kun je een filmpje bekijken waarin verpleegkundigen laten zien hoe ze de keuzehulp uitreiken.

Er wordt nu de laatste hand gelegd aan de posters. Deze worden eind dit jaar aan de deelnemende ziekenhuizen gestuurd.

De posters (nog in concept)

Vernieuwd uitreikvel bij keuzehulp

Op basis van geleerde lessen over het gebruik van de keuzehulp in de praktijk is het uitreikvel verbeterd. Het oude uitreikvel kan gewoon gebruikt blijven worden, maar in de nieuwe versie is vooral het onderste deel van het uitreikvel gebruiksvriendelijk gemaakt. Naast een visuele opfrisbeurt, zijn er diverse verbeteringen doorgevoerd. De belangrijkste zijn:

  • Bij de ontslagbestemmingen is het verschil tussen revalidatiecentrum en verpleeghuis nog wat verduidelijkt.
  • Alle uitleg over het gebruik van de keuzehulp staat nu bij elkaar, inclusief de vraag over het terugsturen van de keuzehulp-samenvatting voor een bepaalde datum/tijd . Zo is het voor de patiënt (en naaste) duidelijker wat er precies bedoeld en/of verwacht wordt. Ook is de uitleg hierover iets meer uitgeschreven.

Naar CVA keuzehulp >