Veelgestelde vragen over het personaliseren van zorg
FAQ-gesprekken
Er is veel kennis en ervaring over samen beslissen met uitkomstinformatie bij ziekenhuizen en Santeon. In FAQ-gesprekken koppelen we de vragensteller(s) aan antwoordgever(s), deze komen uit andere ziekenhuizen en/of zijn experts op dit thema. Middels een gesprek ontdekken we samen het antwoord op de vraag. Deze informatie delen we. Zo leren we van elkaar en helpen we elkaar met het personaliseren van zorg.
Heb jij een vraag? Stel deze dan via samenbeslissen@santeon.nl.
Wat is de kern van samen beslissen?
Een veelgestelde vraag aan projectleiders van samen beslissen is ‘Wat is dat nu eigenlijk samen beslissen?’ Mary de Weerd, communicatieadviseur patiëntenvoorlichting (CWZ) merkt dat het in de praktijk niet zo makkelijk is om een duidelijk en eenvoudig antwoord te geven op deze vraag. Ze gaat op zoek naar de kern van samen beslissen door in gesprek te gaan met Mirjam Garvelink, onderzoeker VBHC (St. Antonius ziekenhuis).
Naar bouwsteenHoe beslis je samen met je patiënt in de spreekkamer?
In meerdere teams, waaronder het borstkankerteam van het St. Antonius Ziekenhuis, leeft de vraag hoe je een samen-beslis-gesprek aanpakt en hoe je daarin geoefend raakt. Carolien Swinkels, verpleegkundig specialist oncologie in het St. Antonius Ziekenhuis, gaat daarover in gesprek met Yvonne van Riet, oncologisch chirurg in het Catharina Ziekenhuis. Samen wisselen zij hun best practices uit.
Naar bouwsteenWanneer doe je samen beslissen goed?
Mary de Weerd, communicatieadviseur patiëntenvoorlichting in het CWZ, is nieuwsgierig of en hoe je kan beoordelen hoe goed je samen beslissen doet. Een boeiend gesprek hierover met Mirjam Garvelink, onderzoeker VBHC in het St. Antonius Ziekenhuis, was het resultaat. Alvast een tipje van de sluier: neem je gesprek op en beoordeel het samen.
Naar bouwsteenHoe kan je samen beslissen verbeteren met feedback van patiënten?
Hille Witjes (oncologisch chirurg in OLVG) behandelt patiënten met borstkanker. Zij beslist samen met haar patiënten onder andere over de inrichting van de nacontrole waarbij zij de Borstkanker nacontrole keuzehulp inzet (zie kader). Hille wil het proces van Samen Beslissen verder verbeteren met behulp van feedback van patiënten. Zij gaat in gesprek met Inge van Kooten, veranderkundige bij het Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon, over de ervaren meerwaarde van patiënten feedback om het Samen Beslissen met uitkomstinformatie te borgen en continu te verbeteren.
Naar bouwsteenSamen beslissen met CVA patiënten is uitdagend. Hoe maak je het haalbaar?
Janine Prick is werkzaam als AIOS op de neurologie in OLVG. Zij beslist samen met haar patiënten over waar patiënten na ontslag uit het ziekenhuis naar toe gaan. Dit doet zij met ondersteuning van de CVA keuzehulp. Voor haar functie als AIOS was zij als arts-onderzoeker vanuit OLVG/Santeon betrokken bij de ontwikkeling en evaluatie van de CVA keuzehulp. Janine vertelt over haar ervaringen met samen beslissen met CVA-patiënten in gesprek met Inger Deijle, projectleider waardegedreven zorg in OLVG en projectleider CVA in het Experiment Uitkomstindicatoren.
Naar bouwsteenIn hoeverre vormen patiënten die ‘niet willen of kunnen’ echt een barrière voor samen beslissen?
‘Mijn patiënt wil dat ik beslis’ of ‘deze patiënt is niet vaardig genoeg om samen te beslissen’. Het zijn voorbeelden van argumenten die door zorgverleners genoemd worden waarom samen beslissen niet plaatsvindt bij patiënten. Een gesprek tussen Inge van Kooten, veranderkundige bij het Experiment Uitkomstindicatoren en Inge Blokzijl, kinderarts en tevens kartrekker Passende Zorg in ziekenhuis Bernhoven.
Naar bouwsteenHoe motiveer ik zorgverleners voor samen beslissen?
De ene zorgverlener is direct enthousiast over samen beslissen, en de ander meer terughoudend. Mary de Weerd, communicatieadviseur patiëntenvoorlichting in het CWZ, heeft de wens om een brede groep zorgverleners te enthousiasmeren voor samen beslissen. Hoe pak ik dat aan? Mirjam Garvelink, onderzoeker VBHC in het St. Antonius Ziekenhuis, deelt haar ervaringen.
Naar bouwsteenHoe zorg je ervoor dat een keuzehulp optimaal gebruikt wordt voor het samen beslissen?
In het Medisch Spectrum Twente is de participatiegraad van de Borstkanker nacontrole keuzehulp hoog. In dit FAQ-gesprek vertellen Anneriet Dassen, oncologisch chirurg en Pauline Boerrigter, mammacare verpleegkundige, aan projectleider Jacqueline ter Stege, hoe zij dit voor elkaar krijgen.
Naar bouwsteenHoe beslis je samen over het doorgaan of stoppen met dialyseren?
In dit FAQ-gesprek delen Maaike Hengst, verpleegkundig specialist en Susanne Tielemans, projectleider Value-Based Healthcare (VBHC) in het Catharina Ziekenhuis hun ervaringen met samen beslissen over stoppen met dialyseren.
Naar bouwsteenSamen beslissen over nierfunctie vervangende therapie in de acute setting
Het Spaarne Gasthuis zet de Nierfalen keuzehulp ook in voor nierpatiënten in de acute setting. Tegelijkertijd is het gehele proces van voorlichting en predialyse nierfalen poli onder de loep genomen. Mirjam Dobbenberg, kwaliteitsadviseur en dialyse-verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis, vertelt over haar ervaringen.
Naar bouwsteen