Santeon zorgverlener aan het woord over samen beslissen
In deze video legt zorgverlener Eelke uit waarom het zo belangrijk is dat jij als patiënt je wensen kenbaar maakt aan je zorgverlener. En dat je als patiënt weet welke mogelijkheden er zijn en wat die voor jou betekenen. Deze video is ter ondersteuning van het samen beslissen vanzelfsprekend maken, zodat je passende zorg krijgt.
Naar bouwsteenSanteon patiënt aan het woord over samen beslissen
In deze video vertelt een patiënt waarom zij het zo belangrijk vindt dat jezelf meedenkt in welke zorg bij jou past en hoe je dat kunt doen. Ter ondersteuning van het vanzelfsprekend maken van samen beslissen bij patiënten.
Naar bouwsteenRoutekaart samen beslissen
Om de implementatie van samen beslissen in een ziekenhuis of andere zorgorganisatie te ondersteunen, is in Santeon verband een routekaart ontwikkeld. De routekaart kan naast het starten met samen beslissen ook behulpzaam zijn bij de (door)ontwikkeling van samen beslissen en als opschaling gewenst is. De routekaart biedt een praktisch houvast en geeft handvatten waarmee gestructureerd aan de slag kan worden gegaan met samen beslissen.
Naar bouwsteenCompacte evaluatiekaart
Met de compacte evaluatiekaart kun je op pragmatische wijze de bijdrage van zorgverlener en patiënt aan het proces van samen beslissen evalueren. Door gesprekken op reguliere basis te evalueren bekwamen zorgverleners zich ook meer in het proces van samen beslissen, bijvoorbeeld door na het bijwonen van een consult te bespreken wat er naar verwachting ging en wat beter kan, intervisie met het zorgteam op een opgenomen consult, het bekijken van goede voorbeelden (zoals zakkaartje, scholing video’s) en dit te vergelijken met de eigen werkwijze.
Naar bouwsteenFormat lokaal plan
Maak continu verbeteren van samen beslissen een vast onderdeel van de lokale verbetercyclus van het zorgpad; van de betrokken afdeling tot aan het bestuursniveau van het ziekenhuis. Neem het uitvoeren van de verbeteracties op in een lokaal plan, zodat de uitvoering ervan geborgd is. Hier vind je een template voor een lokaal plan.
Naar bouwsteenVoorbeelden uitrol samen beslissen
De uitrol van samen beslissen met uitkomstinformatie in de Santeon ziekenhuizen loopt via drie thema’s: het verder invoeren van samen beslissen met uitkomstinformatie, het borgen van samen beslissen met uitkomstinformatie en het continu verbeteren. Dit is de veranderaanpak. In deze bouwsteen een introductie op deze aanpak.
Naar bouwsteenZakkaartje gebruik uitkomstinformatie bij samen beslissen
Om zorgverleners in de spreekkamer te ondersteunen bij het gebruik van uitkomstinformatie bij samen beslissen is een zakkaartje ontwikkeld. Deze is gebaseerd op het zakkaartje van de NFK en aangevuld met voorbeeldzinnen over het gebruik van uitkomstinformatie.
Naar zakkaartjeSamen beslissen over nacontrole borstkanker
Chirurg-oncoloog Yvonne van Riet van het Catharina Ziekenhuis en verpleegkundig specialist Dorothé Jans van het CWZ stonden aan de wieg van de keuzehulp als ondersteuning bij de persoonlijke inrichting van de nacontrole. Zij werken er inmiddels dagelijks mee en zien niet alleen grote waarde voor de patiënt, maar ook voor de zorgverlener.
Naar interviewUitleg over werking anti-hormonale therapie
In deze video wordt uitgelegd hoe de anti-hormonale therapie ervoor zorgt dat de kans op terugkeer van borstkanker en de kans op uitzaaiingen kleiner worden. Duidelijke en begrijpelijke informatie, zodat patiënten goed geïnformeerd zijn over hun behandeling en zij samen met hun zorgverleners kunnen beslissen over het vervolgen van hun behandeling.
Naar bouwsteenUitleg over het begrip voorspelmodel
In de zorg wordt veel gebruik gemaakt van predictiemodellen, ook wel voorspelmodellen genoemd. In het Experiment Uitkomstindicatoren is een begrijpelijke en deels visuele uitleg gemaakt van wat een voorspelmodel is. Deze uitleg wordt gebruikt in bijvoorbeeld vragenlijsten aan patiënten.
Naar bouwsteenUitleg over het begrip zorguitkomsten
Uitkomstinformatie of zorguitkomsten wordt door zorgverleners al langer gebruikt. Maar het bespreken van uitkomstinformatie met patiënten vindt nog niet vaak plaats. Terwijl de patiënt uitkomstinformatie heel goed kan gebruiken bij de keuze voor een behandeling of bij de keuze voor een ziekenhuis. In deze animatie voor patiënten wordt op een laagdrempelige manier het begrip zorguitkomsten uitgelegd.
Naar bouwsteen